Deprecated: Function utf8_encode() is deprecated in /mnt/web205/e0/39/5274439/htdocs/new/browsf.php on line 66 سايت سازمان کارگران انقلابی ايران (راه کارگر)
Rahe Kargar
O.R.W.I
Organization of Revolutionary Workers of Iran (Rahe Kargar)
به سايت سازمان کارگران انقلابی ايران (راه کارگر) خوش آمديد.
سه-شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ برابر با  ۰۴ فوريه ۲۰۲۰
 
 برای انتشار مطالب در سايت با آدرس  orwi-info@rahekargar.net  و در موارد ديگر برای تماس با سازمان از;  public@rahekargar.net  استفاده کنید!
 
تاریخ انتشار :سه-شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۸  برابر با ۰۴ فوريه ۲۰۲۰
Le Monde diplomatique

تداوم تنش پس از قتل قاسم سليماني

 

درهم شکستن تهران يا محدود کردن پکن، سردرگمي کاخ سفيد

 

Michael T. Klare

برگردان: شهباز نخعي

 

چرا آقاي ترامپ باعث قتل سردار ايراني، قاسم سليماني شد؟ براي دست زدن به اين کار خطرناک با چه کسي مشورت کرد؟ درمورد تصميم او در واشنگتن اتفاق نظر وجود ندارد. «بازهاي» ضد حکومت ايران مخالف کساني هستند که به نظرشان خاورنزديک يک جبهه درجه دوم است که ايالات متحده را از توجه به مشکل اصلي يعني آسيا و چين منحرف مي کند.

 

رئيس جمهوري دونالد ترامپ با دادن فرمان قتل سردار ايراني، قاسم سليماني، فرمانده نيروهاي قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، عده زيادي از ناظران را شگفت زده کرد. با آن که تنش از مدت ها پيش در منطقه در غليان بود، نشانه اي از رودررويي آتي بين ايالات متحده و ايران، يا بين ايران و ديگر قدرت هاي خليج [فارس] وجود نداشت. به عکس، عواملي حاکي از اين بود که قاسم سليماني براي گفتگو با عربستان سعودي و يافتن يک راه حل کاهش تنش به بغداد رفته بوده است.

 

دولت ترامپ تاکيد مي کند که مي خواسته جلوي يک حمله قريب الوقوع عليه سفارت خانه ها و تاسيسات نظامي آمريکا در عراق و جاهاي ديگر در خليج [فارس] را بگيرد. اما تحليل گران توضيحات ديگري دارند. بسياري وضعيت رواني رئيس جمهوري و گرايش او به واکنش هاي خشن و نينديشيده را مطرح مي کنند. به نظر برخي از تحليل گران، او از قرارگرفتن در باتلاقي مشابه حمله سال ٢٠١٢ به سفارت ايالات متحده در بنغازي هراس داشته، که منجر به کشته شدن جان کريستوفر استيونس، سفير آمريکا و بهانه اي براي حمله مداوم توسط اعضاي جمهوري خواه کنگره به خانم هيلاري کلينتون، وزير خارجه وقت شد. عده اي ديگر ترس او از ضعيف به نظر رسيدن، درصورت پاسخ ندادن به تحريکات حکومت ايران، به ويژه بمباران تاسيسات نفتي «بقيق» سعودي در سپتامبر ٢٠١٩ (١) را عنوان مي کنند. اما، با آن که احتمالا همه اينها نقشي در تصميم آقاي ترامپ داشته، اما همه انگيزه او نيست.

 

رئيس جمهوري آمريکا از آغاز دوره رياست جمهوري خود، با دستگاه هاي ديپلوماتيک و امنيتي، که همواره از آنها انتقاد مي کند، فاصله اي بي سابقه گرفته است. در اطراف او مسئولان بلندپايه وزارت امور خارجه، پنتاگون، سازمان اطلاعات مرکزي «سيا»، شوراي امنيت ملي (NSC) و ديگر دستگاه هاي متخصصي که مي بايد درباره موضوع هاي حساس به او اطلاعات دهند و اقدامات مشخصي پيشنهاد کنند، چندان ديده نمي شود. همه اين نهادها درباره شماري از موضوع هاي اساسي (از جمله افزايش هزينه نظامي) توافق دارند، ولي در زمينه راهبرد کلي عميقا دچار تفرقه هستند.

 

دو گروه متمايز وجود دارد که هريک به نوعي به کاخ سفيد راه دارد. از يک سو، گروهي که ما آنها را «ايده پردازان»(ايدئولوگ ها) مي ناميم. اينها معتقدند که خاورنزديک مي بايد کانون برنامه ريزي هاي راهبردي باشد. به نظر آنها، واشنگتن مي بايد پيشدستي کرده و با تشکيل يک ائتلاف بين المللي موجب محدود کردن حکومت ايران، و در صورت امکان محرک فروپاشي آن شود. اين گروه که توسط آقايان مايک پمپئو، وزير امور خارجه و مايک پنس، معاون رئيس جمهوري رهبري مي شود، از حمايت شخصيت هاي مهمي در کنگره و کاخ سفيد- به ويژه داماد و مشاور ارشد رئيس جمهوري، جرد کوشنر- برخوردار است که خصومت آشکار او نسبت به حکومت ايران غالبا در افکار رهبران عربستان سعودي و اسرائيل بازتاب مي يابد. ازسوي ديگر، جناح «ژئوپوليتيک»ي ها است که گردهم آورنده مسئولان ارتش و دستگاه هاي اطلاعاتي اي است که جهش چين را مانع اصلي برسر راهبرد آمريکا مي بينند و ترجيح مي دهند که منابع نظامي ايالات متحده از خاور نزديک به سوي آسيا سوق داده شود.

 

هردو اين جناح ها درمورد ضرورت نگهداشتن کشور خود در رده اول قدرت جهاني و اِعمال سلطه در همه مناطق راهبردي توافق دارند. اما، ابزارهاي در اختيار ارتش، هرقدر هم که بزرگ و زياد باشد، نامحدود نيست. از اينجا است که اختلاف نظر جاري درمورد بهترين شيوه اختصاص منابع موجود (ناوهاي هواپيمابر، نيروهاي ارتش وغيره) پديدار مي شود. تا زماني که تروريسم اسلامي «سازمان حکومت اسلامي» (داعش)، تهديد اصلي براي امنيت ايالات متحده بود، خاور نزديک از اولويت برخوردار بود. اکنون، به رغم باور ايده پردازان، ارزيابي بسياري از دست اندرکاران در واشنگتن اين است که «آسيا» به صورت کانون رقابت براي قدرت هاي بين المللي درآمده و بخش عمده نيروهاي آمريکا بايد در آنجا متمرکز شود.

 

نظر جناح ژئوپوليتيکي، که زير سلطه مسئولان بلندپايه پنتاگون، وزارت خزانه داري و دستگاه هاي اطلاعاتي قرار دارد، اين است که درگيري هاي خاورنزديک ذهن ايالات متحده را مغشوش کرده و به دامنه آن اعتراض مي کنند. به نظر اين جناح، قدرت هاي بزرگ رقيب يعني چين و روسيه، از اين اغتشاش ذهني و تنگ نظري راهبردي بهره برده و قدرت نظامي و نفوذ ديپلوماتيک خود را افزايش داده اند (٢). به اين ترتيب، پکن توانسته توانايي فناوري ارتش خود را با ازبين بردن تدريجي مزيت هاي ايالات متحده تقويت کند. شخصيت هاي محافل بازرگاني، که روابط تنگاتنگي با کاخ سفيد دارند، نيز در اين نگراني ها سهيم هستند.

 

درطول دوره اي از زمان، مانع سازي دربرابر چين اولويت واشنگتن بود. پنتاگون براي اجراي «چرخش» به سوي اقيانوس آرام، درخواست ميلياردها دلار بودجه اضافي کرد تا بتواند تسليحات خود را توسعه دهد و شروع به انتقال نيروهاي مستقر در «جبهه هاي فرعي»، مانند شمال آفريقا و خاورنزديک، به سوي مناطق مجاور چين و روسيه کرد (٣). مارک اسپر، وزير دفاع اين جهت گيري را در يک سخنراني ايراد شده در دسامبر گذشته در کتابخانه رئيس جمهوري رونالد ريگان، در سيمي ولي(Simi Valley) (کاليفرنيا) چنين بيان کرد: «پنتاگون متعهد به اجراي يک دکترين جنگي جديد دشوار براي کاربرد نيروها و تجهيزاتمان در صحنه هاي عمليتي داراي اولويت است، تا بتواند با چين و روسيه بهتر رقابت کند»(٤).

 

اين باوري که برمبناي آن ارتش آمريکا مي بايد «در کاربرد نيروها و تجهيزات» موجود در مناطق درگيري هاي فرعي، مانند خليج [فارس]، تجديد نظر کند و آنها را در «صحنه هاي عملياتي داراي اولويت» به کار گيرد، براي ايده پردازان که توجه خود را به ايران دوخته اند، يک کفرگويي است. از ديد آنها، قدرت حاکم در تهران، هم از نظر اخلاقي و هم از جهت راهبردي، يک خطر است: اخلاقي به خاطر عناد سرسختانه اش نسبت به اسرائيل، يهوديت و ايالات متحده، و راهبردي به خاطر اقتداري که از طريق شبه نظاميان کاملا مسلح شده درسراسر منطقه اِعمال مي کند و اراده و به دست آوردن سلاح هسته اي و بلندپروازي در سلطه يابي بر خليج [فارس]. مايک پنس، معاون رئيس جمهوري در ورشو در فوريه ٢٠١٩ گفت: «رژيم کنوني ايران مي کوشد در قالب ديکتاتوري مدرن آيت الله ها، امپراتوري باستاني ايران را احيا کند». به نظر او، تنها يک پاسخ سخت و قاطع مي تواند موجب اجتناب از چنين فاجعه اي شود (٥).

 

با بازسازي زنجيره رويدادهايي که آقاي ترامپ را به گرفتن تصميم قتل سردار سليماني واداشت، ديده مي شود که جناح ايده پرداز تحت هدايت پمپئو و پنس، نفوذي فوق العاده روي او دارند. آشکارا، دونالد ترامپ از آقاي پمپئو حرف شنوي دارد و نه از آقاي اسپر (٦). آقاي پمپئو که دانش آموخته آکادمي نظامي وست پوينت و افسر پيشين نيروي زميني است، در واشنگتن به خاطر مخالفت سرسختانه با تهران و جديت در جلوگيري از کاهش نيروها و تجهيزات نظامي درخاورنزديک شهرت دارد.

 

به نظر مي آيد که آقاي ترامپ، که پيشتر نيز احساسات ضد حکومت ايران داشته، تحت نفوذ يک دسته از محافل بلندپايه اي که در دستگاه امنيت ملي حضور دارند قرارگرفته باشد. اين امر او را واداشته که فرمان قتلي را صادر کند که هدف آن ايجاد يک واکنش تند از سوي تهران بود تا موجب حضور گسترده تر نيروهاي نظامي آمريکا در منطقه شود. با آن که پس از پاسخگويي حکومت ايران (پرتاب موشک به پايگاه هاي نظامي آمريکا در عراق که هيچ تلفاتي نداشت)، تنش کمي کاهش يافته، حکومت ايران ممکن است در آينده دست به اقدامات غيرمستقيم تري مانند حمله شبه نظاميان به مواضع ايالات متحده يا متحدان آن بزند. هزاران سربازي که در هفته هاي اخير براي تقويت نيروهاي زميني و دريايي آمريکا به خليج [فارس] اعزام شدند، احتمالا براي مدتي در آنجا باقي خواهند ماند و اين امر مانع از «کاربرد» آنها در منطقه «آسيا- اقيانوس آرام» خواهد شد.

 

درعين حال، دير يا زودکفه ترازوي راهبرد به سوي تمرکز بر آسيا سنگيني خواهد کرد. نخبگان سياست خارجي آمريکا هراس زيادي از افزايش قدرت چين دارند و نگران اين هستند آنچه که به نظرشان دعواهاي بي اهميت در خاورنزديک مي آيد، توجه دستگاه هاي ديپلوماتيک و امنيتي را از ماموريت اصلي شان که حفظ برتري ايالات متحده بر رقباي ژئوپوليتيک اش است، منحرف کند.

 

١- Cf. Peter Baker, Ronen Bergman, David D. Kirkpatrick, Julian E. Barnes and Alissa J. Rubin, « ٧ days in January : Secret plans, a deadly strike and a spiraling crisis », The New York Times, ١٢ janvier ٢٠٢٠.

 

٢- Cf. par exemple le témoignage de M. Michael D. Griffin, sous-secrétaire à la défense pour la recherche et l’ingénierie, « Hearing to receive testimony on accelerating new technologies to meet emerging threats », comité des forces armées du Sénat, Washington, DC, ١٨ avril ٢٠١٨.

 

٣- مقاله « وقتي پنتاگون به سوي اقيانوس ارام مي رود»، لوموند ديپلماتيک ، مارس ٢٠١٢ https://ir.mondediplo.com/article17...

 

٤- « Keynote address by secretary of defense Mark T. Esper at the Reagan National Defense Forum », ministère américain de la défense, ٧ décembre ٢٠١٩.

 

٥- « Remarks by vice president Pence at the Warsaw ministerial working luncheon », Ambassade et consulat des États-Unis en Pologne, ١٤ février ٢٠١٩.

 

٦- Cf. Nahal Toosi, « Trump’s shadow secretary of defense », Politico, Arlington, ٦ janvier ٢٠٢٠.

...............................

برگرفته از:«لوموند دیپلماتک»

https://ir.mondediplo.com/article3333.html

....................................................................

Michael T. Klar

استاد کالج نيوهمپشاير، امرست (ماساچوست)، نويسنده: "مسابقه براي آنچه بجا مانده: تلاش جهاني براي آخرين منابع" انتشارات متروپوليتن، نيويورک، انتشار در مارس ٢٠١٢

آخرين مقالات اين نويسنده:

 جلوه گری جنگ سالارانه دونالد ترامپ

 دوری گزینی بزرگ واشنگتن

 آیا چین امپریالیست است؟

 داده های اقتصادی چین

 

مطلب فوق را میتوانید مستقیم به یکی از شبکه های جتماعی زیر که عضوآنها هستید ارسال کنید:  

تمامی حقوق برای سازمان کارگران انقلابی ايران (راه کارگر) محفوظ است. 2024 ©